مهمترین نکات بهداشتی برای سلامت غذای نذری ماه محرم، توجه ویژه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام ماه محرم و صفر در کشور و اهمیت سلامت عزاداران، تمرکز دانشگاههای علوم پزشکی کشور و نیروهای بهداشتی این دانشگاه بر سلامت آب و غذا به منظور پیشگیری از بروز اتفاقات غیر مترقبه مختلف به ویژه بیماریهای عفونی رودهای افزایش مییابد.
به گزارش شهر مردم: علیرضا کیهانپور: علاوه بر تشدید نظارتهای بهداشتی، توصیه میشود متولیان مراسمهای عزاداری که در این ماه، نذورات و اطعام دهی دارند نیز اصولی را به منظور سلامت عزاداران رعایت کنند تا مشکلی برای این عزیزان ایجاد نشود.

توصیه میشود پخت و پز در مکانهایی با شرایط بهداشتی مناسب صورت گیرد البته نیاز است کلیه افراد درگیر در توزیع آب و غذا دارای کارت بهداشت باشند و بهداشت فردی در هنگام توزیع آب و غذا، رعایت شود. از سوی دیگر مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و از مواد غذایی مشمول بستهبندی مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی استفاده شود.
استفاده از فرآوردههای خام دامی با کشتار مجاز و یا بستهبندی شده مورد تایید دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، سازمان مرکزی و ادارات کل دامپزشکی مراکز استانها از دیگر توصیهها به
متولیان این امر است. همچنین ذبح و قربانی نباید در جلوی هیاتها انجام شود.
توصیه اکید دیگر این است که از نمکهای بستهبندی یُد دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو در تهیه و پخت غذا استفاده شود.
در تهیه غذا هم باید از روغنهای خوراکی دارای مجوز از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود.
ظرف مناسب در آشپزی از دیگر توصیههاست و از سوی دیگر باید از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی یعنی حداکثر دو ساعت خودداری شود.
در صورت الزام به نگهداری بیش از دو ساعت، موادغذایی باید در دمای کمتر از ۴ درجه سانتیگراد و یا در بالای ۶۳ درجه سانتی گراد (روی شمعک گاز) نگهداری شود تا درجه حرارت ماده غذایی به کمتر از ۶۳ درجه نرسد.
مراسم عزاداری محرم و صفر امسال در اوج گرما و در ماههای تیر و مرداد ۱۴۰۳ در سراسر کشور برگزار می شود و همه خدمتگزاران و ناظران بهداشتی دامپزشکی و مراقبان سلامتی وزارت بهداشت در راستای پخش نذورات و اطعام هیتهای سوگواری و در خیابانهای شهر و روستاها باید مراقب و کنترل بیشتری از پخش نذورات در فصل گرما داشته باشند.
غذای نذری نباید بیشتر از دو ساعت قبل از مصرف بستهبندی شده باشد. در همین زمینه برخی هیاتها و نذر دهندهها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران بستهبندی میکنند که این کار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران عزیز میشود.
بهتر است از نگهداری موادغذایی خام و پخته شده در مجاورت همدیگر در یخچال و سردخانه خودداری شود.
در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع موادغذایی گرم باید از ظروف یکبار مصرف مناسب دارای مجوز از سازمان غذا و دارو استفاده و از توزیع نوشیدنی گرم و غذای پخته شده در ظروف یکبار مصرف فاقد مجوز و مشخصات و همچنین ظروف پلی استایرنی مانند ظروف پلاستیکی شفاف و نازک خودداری شود.
در زمینه سلامت محیط نیز توصیه میشود که ضمن رعایت نظافت، شستشو و استفاده از ضد عفونی کنندههای مستمر سرویسهای بهداشتی نسبت به نصب سیستم لولهکشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع دستشویی اقدام شود.
از سوی دیگر پسماندهای تولید شده نیز باید به صورت بهداشتی جمعآوری، انتقال و دفع شود. در مجاورت ایستگاههای صلواتی باید سطل یا کیسه به منظور جمعآوری مرتب ظروف و لیوانهای یکبار مصرف استفاده شده وجود داشته باشد.
همچنین با نصب تابلوها و یا اطلاعیههای ممنوعیت استعمال دخانیات، از استعمال مواد دخانی در محلهای مسقف پرهیز شود.
آب آشامیدنی نیز باید سالم بسته بندی شده باشد و از توزیع آب، شربت و یا شیر فاقد بستهبندی در بین دستههای عزاداری و یا در مراسمها، جدا خودداری شود.






